top of page

Upcycling en creatief hergebruik

Dat wij een beetje beter voor onze aarde moeten zorgen weet (bijna) iedereen ondertussen, toch? Zo kennen we bijvoorbeeld het verbod op plastic wegwerpartikelen en statiegeld op blikjes en flesjes.

Maar wat kun je nu zelf nog meer doen? Nou… niet altijd op zoek gaan naar dat spiksplinternieuwe product bijvoorbeeld. Denk eens aan creatief hergebruik, want dat ene kledingstuk of die saaie vaas die jij hebt tover je zo om tot iets heel anders waar je misschien nooit aan gedacht had.

Ik heb een aantal bijzondere adresjes verzameld die met upcycling en creatief hergebruik de mooiste producten maken. En wie weet, misschien brengt het jou ook wel op ideeën.


Slash or Dye is een merk dat unieke, nieuwe en geüpcyclede producten aanbiedt. Elk item wordt met de hand op maat gemaakt met behulp van technieken zoals solarfast, blokdruk, zeefdruk, borduurwerk en verschillende verftechnieken.


Al 10 jaar maakt Tineke unieke handgevormde halssieraden, armbanden, oorbellen, ringen, broches en complete sets die op elkaar zijn afgestemd in diverse kleuren. Geen verzoek is te gek want Tineke maakt ook graag een sieraad of complete set op maat en geheel naar eigen wens! Alle sieraden zijn met passie zelfontworpen, handgevormd en gemaakt van gerecyclede kunststof.


Gooi die foute heuptas maar in de hoek en misschien ben jij ook een van die ontdekkers van hippe handigheid!

Renate van Hippers maakt heuptassen van gerecycled materiaal, het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld een stukje oude lederen bankstel van je overbuurvrouw met je meesleept. Alle tassen zijn handgemaakt en worden gecombineerd met mede leren bankstellen, elke tas is uniek in zijn soort en er is dus geen tweede van!


Tamara van Etagenegen maakt duurzame fashion items van tweedehands materiaal zoals denim, beddengoed maar ook tafelkleden en leer. Alle items zijn zelfontworpen en handgemaakt, geen massaproductie maar slowfashion. Ook voor hele gave workshops ben je bij Tamara aan het juiste adres.


Wat je met een stukje stof kunt doen? Vraag het maar aan Elsbeth, zij maakt de mooiste creaties zoals sjaals, vlaggenlijnen, tassen, telefoonhoesjes en nog veel meer. Alle unieke, handgemaakte producten zijn van hergebruikte materialen, zo krijgt bijvoorbeeld jouw oude t-shirt een tweede leven!


Ellen van Gekkleurd struint kringloopwinkels en rommelmarkten af op zoek naar mooie materialen, zoals de theepotten en lampenkapjes die zij een tweede leven geeft. De lampenkapjes worden gestoffeerd met een bijpassend stofje dat ook al een eerder leven heeft gehad. Elke theepotlamp is anders en dat maakt ze juist zo leuk!


Dit blog is geschreven door Jette Venne


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page