top of page

Tips voor een zeldzaam mooi bezoek aan Zwolle

Zwolle staat bekend als historische Hanzestad, maar heeft ook een moderne dynamiek en bedrijvigheid. Loop van de middeleeuwse Sassenpoort naar de Peperbus, bezoek het museum De Fundatie en ontdek meer bezienswaardigheden. Je kunt heerlijk shoppen en uit eten in Zwolle met culinaire hoogstandjes zoals De Librije. De stervormige stadsgracht met groene parken nodigen uit voor een wandeling of boottochtje.


Museum de fundatie

Dit museum is een populair museum voor beeldende kunst met een collectie van de middeleeuwen tot nu. Naast deze vaste collectie is er om de drie maanden een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het museum.

Het museum is sinds 2005 gevestigd in het voormalig paleis van justitie. In 2013 is er aan het gebouw een ovaalvormige koepel toegevoegd voor een nieuwe expositieruimte. Deze koepel valt heel erg op en maakt het gebouw uniek en mooi om te zien. Ook het museum zelf is er eentje die je gezien moet hebben. Museum de fundatie is op zaterdagavond gratis toegankelijk!

Herman Brood Museum & Experience

Tegenover Museum de fundatie ligt nog een ander boeiend museum: het Herman Brood museum gevestigd in een karakteristiek oud gebouw. Herman brood werd in 1946 geboren in Zwolle en was een Nederlandse kunstschilder en muzikant. Wanneer je het museum bezoekt, heb je toegang tot een aantal kamers waar zijn werken te zien van Herman Brood. Het geeft je een beeld over zijn leven aan de hand van voorwerpen en foto’s.

Waanders In de Broeren

Waanders In de Broeren is een bijzondere boekwinkel, gevestigd in een kerk uit de 15e eeuw. Dit is hoe Waanders in de Broeren omschreven wordt, maar het is veel meer dan een boekwinkel alleen. Er is een groot aanbod in boeken van alle genres, maar je kan er bijvoorbeeld ook lekker eten en drinken in brasserie Smaak In de Broeren. Er worden hier ook regelmatig tentoonstellingen gehouden en helemaal bovenin Waanders In de Broeren ligt het Leeshemel café waar je even een heerlijk boek kan lezen. Het is een schitterende locatie in het hart van Zwolle. Breng zeker een bezoek aan deze kerk en zoek een goed boek uit. Het is gratis toegankelijk en prachtig om te zien.


De Sassenpoort

Wanneer je in Zwolle bent, kan je er niet om heen. De Sassenpoort is een prachtige parel in het centrum van Zwolle. Het is een van de meest iconische gebouwen in Zwolle. De poort werd eeuwen geleden gebruikt als stadspoort om de stad te verdedigen. De grootte van de poort stond voor de rijkdom van Zwolle.

Wanneer je tijd hebt, is het aan te raden om een rondleiding in de Sassenpoort te doen, zeker met kinderen. Enthousiaste gidsen vertellen een prachtig verhaal over de geschiedenis van de poort. Tevens is de poort ook te huur als trouwlocatie of vergaderlocatie.


Shoppen en historie in de winkelstraten van Zwolle


Zwolle is een stad waar je prima kan shoppen. Via de Sassenpoort wandel je zo de Sassenstraat in waar vele leuke winkels liggen. De Sassenstraat staat zelfs in top 10 leukste winkelstraten van Nederland. Dit komt door de verschillende unieke modezaakjes en boetiekjes. De Diezerstraat is dé winkelstraat van de stad en hier vind je vooral de grote bekende merken. Kijk ook eens naar de leuke gevels van de panden in deze straat. Die zijn namelijk eeuwenoud en erg mooi.


De Librije


De Librije is een van de meest beroemde restaurants in Nederland. Er zijn maar twee restaurants in Nederland met 3 Michelinsterren èn de Librije is er één van. Het is gelegen aan het Spinhuisplein in Zwolle, nabij theater de Spiegel.


’t Pannekoekschip


Ga aan boord van dit schip aan de Thorbeckegracht en kies zelf de ingrediënten die je in je pannenkoek wil hebben. Door de open keuken kun je precies volgen hoe je pannenkoek wordt bereid. Het schip is al meer dan 100 jaar oud en dat maakt deze locatie uniek.


Het Refter

Het Refter is een speciaalbier-, wijncafé en restaurant op eenzelfde locatie. Ze hebben meer dan 200 verschillende bieren uit binnen- en buitenland. Het pand van Refter is een van de oudste gebouwen van de stad. Vanaf deze locatie heb je uitzicht op de Peperbus en de Bethlehemskerk.


Park de Wezenlanden

Het Park de Wezenlanden park is het drukst bezochte park van Zwolle. Elk jaar op 5 mei dient het park als festivalterrein voor Bevrijdingsfestival Overijssel. Dit is het grootste bevrijdingsfestival van Nederland met ruim 150.000 bezoekers. Door de indeling van het park is het een echt stadspark. Er is onder andere een kinderboerderij met speeltuin, een skatebaan, een basketbalveld, het panna voetbalveld en veel wandelpaden met een groene omgeving. Kortom een unieke plek om heerlijk te vertoeven én daarom ook de perfecte locatie voor één keer per jaar (in het tweede weekend van juli) dit jaar op 9 juli 2023 de Zeldzaam Mooi Markt. Het is een markt met zeldzaam mooie producten van lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Alle producten zijn handgemaakt, zelfontworpen of in kleine oplages (lokaal) geproduceerd.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page