top of page

Tips voor een zeldzaam mooi bezoek aan Maastricht

Maastricht is een van de oudste en gezelligste steden van Nederland, een veelzijdige stad waar geschiedenis, cultuur, mode en Bourgondische gezelligheid samenkomen. Prachtige kerken, kleine straatjes, moderne straatkunst en enkele prachtige staaltjes van hedendaagse architectuur. Omdat Maastricht in het zuidelijkste puntje ligt doet de stad ook internationaal aan.


Een doordeweeks bezoekje aan Maastricht is zó veel mooier dan in 't weekend. Stel je eens voor... De stad voor jezelf. Geen eindeloze rijen of volgeboekte restaurants, maar een stad vol ruimte en rust. Wandel door de stad, verdwaal totdat je bij een prachtige basiliek belandt. Brand een kaarsje, zoals de local dat dagelijks doet en sta even stil bij al het moois.


Wij (Rob & Ilse) verbleven in The Student Hotel in het Sphinxkwartier in Maastricht. Het Student Hotel is meer dan een hotel, het brengt studenten accommodaties, hotel kamers, co-working, meetings en evenementen samen in een inspirerend nieuw hospitality concept. "The place to be for digital Nomads". Je kunt er heerlijk overnachten, maar ook lunchen, borrelen en dineren in de 'rooftop' bar met een adembenemend uitzicht over de stad. In de inspirerende lounges kun je ongedwongen deelnemen aan een potje tafeltennis of tafelvoetbal in de avond. In de ochtend geniet je van een ontbijtbuffet in the lounge met verse croissantjes, broodjes, yoghurts en verschillende muesli's.


Een bezoekje aan Bakkerij Hermans, dat moet je plannen. Want dat je even moet wachten op je beurt, dat hoort nou eenmaal bij de beleving. Deze populaire bakker vind je aan de rand van het centrum, vlakbij het Emmaplein. In het winkeltje van de aangrenzende Bakkerij Hermans wordt al sinds 1936 alles dagvers gebakken. En dat proef je! Zoals de allerlekkerste vlaaien, geheime broodrecepten en het mooiste gebak. De suikerbollen en vlaaien van Bakkerij Hermans zijn ver buiten de stad een bekend Maastrichts product.


Industrieel en eigenwijs: dat is het Sphinxkwartier. Het is het nieuwe culturele en creatieve hart van de stad. Hier voel je een ander Maastricht. Hier komen traditie en innovatie samen. Net even anders. Zo kan je het industriële Sphinxkwartier het beste omschrijven. Je vindt het op slechts een steenworp van het historische centrum van Maastricht. In oude opgeknapte fabriekspanden slaap, shop, werk, eet en drink je en geniet je van films en muziek. Bezoek ook de historische binnenhaven het Bassin en de Sphinxpassage. Wil je op pad in de meest verrassende én veranderende wijk van Maastricht? Dan zit je met een wandeling door het Sphinxkwartier helemaal goed. Dit deel van de stad bruist; het is volop in ontwikkeling en daarom de perfecte locatie voor een zomer én winter editie van de Zeldzaam Mooi Markt in Maastricht.


Wat het mooie aan Maastricht is, is dat winkelen écht voor iedereen leuk is. De stad biedt je sjieke en chique boetiekjes in bijvoorbeeld het Stokstraatkwartier, hippe ondernemers showen hun mooiste collecties in Wyck en bij winkelcentra Entre-Deux en Mosae Forum kun je de hele dag door winkelen.


Een bezoekje aan de conceptstore de Verwondering is een must. Deze parel ligt sinds 1996 in het stadsdeel Wyck. De samenstelling van hun collectie is kleurrijk, betaalbaar en steeds wisselend, je blijft je daarom verwonderen.


Bezoek ook zeker de bijzondere boekhandel Dominicanen in de eeuwenoude Dominicanenkerk in Maastricht. Boekhandel Dominicanen heeft een breed en diep assortiment publieksboeken, muziek en boeken voor professionals. Maar ook voor de niet-boekliefhebber is dit een plek die je bezocht móet hebben als je in Maastricht bent. Op het voormalige priesterkoor van de Dominicanenkerk kun je terecht voor een overheerlijke cappuccino of een lunch, verzorgd door het befaamde Blanche Dael Coffeelovers (dé Maastrichtse Stadsbranderij). Boekhandel Dominicanen doet ook dienst als cultureel podium. Er vinden regelmatig lezingen, debatten en muziekoptredens plaats en er is ruimte voor expositie.


Een wandeling door de Dominicanenkerk is een ervaring op zich, men noemt dit niet voor niets de mooiste boekhandel van de wereld!


Op culinair vlak heeft Maastricht nogal wat tradities. Zuurvlees; een heerlijke stoofschotel, vaak geserveerd met frites en appelmoes. Uitgebreide borrelplankjes, lokale wijnen en natuurlijk de aanwezige gezelligheid met een zachte g.


Wij hebben gedineerd bij Bistro Croquant Een Franse Bistro, laagdrempelig en toegankelijk. Klassieke smaken, eerlijk en puur met verrassende garnituren en net een tikkie anders. Een plek waar je lekker kunt genieten van de verrassingen op je bord. Ook het menu is net even anders: Bistro Croquant is inmiddels beroemd om de ambachtelijk huisgemaakte croquettes. De overige gerechten die zij serveren, presenteren ze in kleine porties zodat je verschillende smaakbelevingen kunt ervaren. Wat je in elk gerecht terug vindt zijn de onverwachte, verrassende smaken. Een feest voor al je zintuigen, maar vooral heel erg lekker.


Blijf een nachtje of twee en haal alles uit je bezoek voor de échte Maastrichtbeleving!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page