top of page

Tips voor een zeldzaam mooi bezoek aan Gouda

De prachtige, middeleeuwse binnenstad van Gouda kent een rijke geschiedenis. Proef de geschiedenis van Gouda in het Museum Gouda of laat je verwonderen door de prachtige Sint-Janskerk. Shop in de Goudse straatjes en ontdek unieke winkels zoals Heb ik Via. Na een lange dag kun je (h)eerlijk dineren aan het water bij bijvoorbeeld de Kleischuur.   


Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda en huist in een historisch pand, een van oorsprong middeleeuws gasthuis. Het Museum heeft een voor Nederland unieke collectie altaarschilderijen uit de 16e eeuw. Deze gingen overal verloren tijdens de Beeldenstorm, behalve in Gouda!


Vanaf het Museum Gouda loop je zo naar de Sint-Janskerk, die met 123 meter de langste kerk in Nederland is. Laat je verbazen door de 72 gebrandschilderde ramen die de kerk zo bijzonder maken. De ‘Goudse Glazen’ vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst en nergens ter wereld is een kerk waarin zoveel zestiende-eeuws gebrandschilderd glas bewaard is gebleven. 


Wil je nou even bijkomen van alle indrukken van het Museum Gouda en de Sint-Janskerk? Dan ben je bij het Museumcafé aan het juiste adres. Verscholen in het keldergewelf tref je het sfeervolle museumcafé, zit je liever buiten dan kan dit op het prachtige terras gelegen in de tuin. Een heerlijke plek om te lunchen, traditioneel te high tea-en of te genieten van een lekker kopje koffie.


Restaurant de Kleischuur bevindt zich in een gerenoveerde kleischuur, een Rijksmonument direct aan het water gelegen in het centrum van Gouda. Bij restaurant de Kleischuur wordt gekookt met respect voor mens en dier, met gebruik van lokale, biologische producten passend bij het seizoen.


In de Gouda Cheese Experience leer je op een interactieve manier alles over de wereld van Gouda Kaas. Neem de Melkweg en ontdek de Koe, of ga zelf aan de slag met ontdek-wanden, kazen keren en verdiep je in de fijne kneepjes van het eeuwenoude handjeklap. En misschien wel het belangrijkste, proef de enige echte Gouda Kaas.


Heb ik Via is een klein warenhuis gevestigd in een monumentaal pand en biedt een podium voor kleine ondernemers en creatievelingen. Een schatkist vol bijzondere objecten, originele schoolkaarten, etalagekasten, sieraden en puzzels. Kortom, producten die met liefde worden bedacht, gemaakt en verkocht. 


Square Eight Vintage is de ultieme bestemming voor alles wat met vintage te maken heeft. Opgericht door twee broers die toegewijd zijn om vintage mode op een nieuwe en opwindende manier naar je toe te brengen. Maar dat is niet alles, Square Eight Vintage organiseert ook vintage Pop Up-evenementen in heel Nederland en België, hierdoor krijg je de kans om een aantal serieuze vintage vibes op te snuiven tijdens een unieke winkelervaring. 


Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt. Het is een markt met zeldzaam mooie producten van lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Alle producten zijn handgemaakt, zelfontworpen of in kleine oplages (lokaal) geproduceerd. De volgende edities zijn op 3 maart en 6 oktober 2024.


Dit blog is geschreven door Jette Venne

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page