top of page

tips & tricks voor deelnemers aan een Zeldzaam Mooi Markt


Zeldzaam Mooi organiseert verschillende gratis toegankelijke evenementen, markten en festivals met respect voor natuur, cultuur en mens op bijzondere locaties door heel Nederland. Wij willen bezoekers en deelnemers laten genieten van evenementen, markten en festivals die iets bijdragen aan de omgeving, in plaats van ten koste gaan van de omgeving.

Denk hierbij aan een markt met zeldzaam mooie producten van lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Alle producten op de markten van Zeldzaam Mooi zijn van bijzondere kwaliteit. Sommige producten zijn handgemaakt en andere met oog voor detail in kleine oplages geproduceerd. Soms is er zelfs maar één exemplaar van gemaakt of kan het speciaal op maat worden gemaakt. Met de aankopen op de markten van Zeldzaam Mooi ondersteunen bezoekers kleine bedrijfjes en zelfstandigen en gaat het geld naar individuele mensen met talent en niet naar de grote merken.

Er komt heel wat bij kijken als je (voor het eerst) op een (Zeldzaam Mooi) markt gaat staan. Uiteraard wil je zoveel mogelijk verkopen, maar wat neem je allemaal mee en waar moet je allemaal aan denken? Voorafgaand aan een markt ontvang je een email van de organisatie met daarin het adres van de locatie opbouw- en afbouw tijden een telefoonnummer e.d. en dan?


Dit blog gaat over tips en tricks om je marktkraam of staplaats mooi, aantrekkelijk en overzichtelijk aan te kleden, je producten waanzinnig goed te presenteren en uiteraard een aantal praktische zaken. Ook hebben wij een aantal afbeeldingen van deelnemers van voorgaande Zeldzaam Mooi markten toegevoegd ter inspiratie.


Presentatie

Kies een mooie ondergrond voor je producten, dit kunnen de planken in je marktkraam of stand zelf zijn, of een mooie lap stof of stuk tafel zeil tot aan de grond aan de voorkant van je marktkraam of stand. Onder je marktkraam of stand kun je uit het zicht van de bezoekers je lege kratten en/of dozen kwijt.

Om je producten mooi en overzichtelijk te presenteren in je marktkraam of stand is het belangrijk ervoor te zorgen dat je marktkraam of stand niet te leeg of juist te vol is. Door gebruik te maken van verschillende hoogtes maak je je marktkraam of stand dynamischer, passen er meer producten in en gebeurt er op verschillende plekken iets in je marktkraam of stand. Verpak je producten in bijvoorbeeld een koffer, kistje of krat. Denk aan het opvullen van je producten, bijvoorbeeld een kussenhoes met een kussen erin of een tas gevuld met papieren proppen springt veel meer in het oog en je inspireert de bezoekers met het eindproduct. Groepeer je producten op materiaal, kleur of vorm zo creëer je ook weer rust in je marktkraam of stand.

Herkenbaarheid

Wie ben je, wat verkoop je en hoe onthouden de bezoekers je? Een banner, losse letters, bord of vlaggenlijn met het logo en/of naam van je bedrijf. Neem altijd ruim voldoende visitekaartjes, flyers, kaartjes, ballonnen, e.d. mee. Er zijn ook bezoekers die niet op de dag zelf maar later willen kopen en stop altijd een visitekaartje of flyer in het tasje met de aankopen.

Praktische zaken

Wat moet je allemaal meenemen naar een markt en waar moet je allemaal aan denken? Hieronder staan een paar aandachtspunten.

Voorraadlijst; van de producten die je meeneemt en kruis aan wat is verkocht, makkelijk voor de administratie achteraf.

Karretje of ander transportmiddel; om alle spullen van de auto naar de marktkraam of stand te vervoeren en weer terug na afloop.

Kassa; uit het oog van bezoekers, een leuk short met een stiekem vakje voor wisselgeld, of een portemonnee of heuptasje. Pas altijd op voor diefstal! Mobiele pinautomaat; Izettle, PayLeven, SumUp, MyPOS en MijnPIN zijn enkele voorbeelden. Kijk en vergelijk op internet welke service het beste bij je past en kijk ook goed naar de verschillende transactiekosten en de hoeveelheid transacties die je per periode kunt doen.

Voldoende wisselgeld; meestal is € 100,- ruim voldoende.

Lap stof of (tafel)zeil; om je producten op te presenteren in de marktkraam of stand.

Promotiematerialen; visitekaartjes, flyers, kaartjes, ballonnen, e.d.

Banner/bord/vlag met logo/naam van je bedrijf

Inpakmateriaal; tasjes, zakjes, vloeipapier, bubbeltjesplastic e.d voor de aankopen van de bezoekers.

Verlengsnoer, haspel; eigen gebruik van koffiemachines, waterkokers en verwarming of ventilatoren zijn niet toegestaan. Als je elektriciteit gereserveerd hebt bij de organisatie, dan ben je vaak zelf verantwoordelijk voor veilige, onbeschadigde en een waterdichte haspel, verlengkabel en/of geschikte (euro) stekkers. Haspels dienen volledig uitgerold te worden en een minimale lengte van 50 meter te hebben.

Muziek; muziek vanuit je eigen kraam of voertuig is niet toegestaan.

Hulpmiddelen; plakband, touw, schaar, rekenmachine, nietmachine, notitieblok, extra prijskaartjes, pennen/stiften, e.d.

Afdek zeil; transparant afdek zeil om bij wind en regen je producten te kunnen beschermen. Vergeet ook de achterkant en eventueel zijkanten van je marktkraam of stand niet aan te kleden met zeilen en om deze vast te zetten met bijvoorbeeld klemmen. Zet het nooit te vast, want de kans is groot dat je bij een windvlaag met marktkraam en al omvalt.

Transparant huishoudfolie; gewikkeld langs de zijkanten van je kraam, is een heel goed alternatief om bij wind en regen je marktkraam of stand en je producten te beschermen. Je houdt ook zicht en contact met je omgeving en je buren

Spiegel; bij verkoop van kleding of sieraden, bezoekers kunnen dan meteen het eindresultaat zien.

Stoel of kruk; stoelen en krukken worden niet door de organisatie geleverd en dit voorkomt pijnlijke voeten en een pijnlijke rug aan het einde van de dag. Let op! Ga niet de hele dag achter je marktkraam zitten, dat nodigt bezoekers minder uit om een kijkje te nemen in je marktkraam of stand.

Stuk karton, piepschuim of zeil voor op de grond; dan trekt de kou niet zo in je voeten bij koud weer.

Parasol; om schaduw te verschaffen bij mooi en warm weer, neem eventueel ook zonnebrand en lippenbalsem mee. Tijdens de markt

Eindelijk is het zover, de dag de markt. Hieronder staan nog een paar aandachtspunten.

Kom op tijd; je kunt twee uur voor de aanvang van een Zeldzaam Mooi markt in alle rust je marktkraam of stand in te richten.

Verdeel je energie over de dag; neem de tijd om goed te eten en te drinken, wissel elkaar af bij je marktkraam of stand en drink voldoende de hele dag. Er zijn altijd goede faciliteiten voor deelnemers aanwezig tijdens een Zeldzaam Mooi markt. Schone toiletten waar je je even op kunt frissen en horeca gelegenheden waar je even kunt rusten op het terras of in het restaurant.

Zorg ervoor dat je marktkraam of stand altijd bemand is!

Prijs de producten; bezoekers vinden het vaak vervelend om naar de prijs te moeten vragen.

Impulsaankopen; neem ook laaggeprijsde producten mee voor impulsaankopen.

Roken; doe je niet achter je marktkraam of stand, rook uit het zicht van bezoekers.

Afval; het is de bedoeling dat je als deelnemer je eigen afval meeneemt naar huis, anders moeten organisaties hoge kosten betalen voor de afvalstroom van de markt en organisaties willen juist de deelname kosten zo laag mogelijk houden.

Wees vrolijk en open; ook al heb je het koud/warm, ben je moe, of verkoop je slecht. Een spontane en gezellige uitstraling is altijd goed. Heb je het heel druk, vergeet dan niet wachtende bezoekers te laten merken dat je ze gezien hebt door te groeten.

Na afloop van de markt

Was de markt druk bezocht? Hoe was de sfeer? Waren de bezoekers enthousiast? Zat het weer mee of tegen? Misschien heb je juist veel of misschien heb je weinig verkocht. Heb je veel promotiematerialen kunnen weggegeven aan de bezoekers? Er zijn altijd bezoekers die niet op de dag zelf maar later willen kopen. Geef eventuele verbeterpunten en tips altijd door aan de organisatie van de markt, hierdoor kunnen zij het de volgende keer nog beter doen.


Bezoek ter inspiratie ook onze website zeldzaammooi.com of onze Facebook pagina voor meer informatie over aankomende Zeldzaam Mooi markten. Mocht je naar aanleiding van dit blog opmerkingen of vragen hebben of misschien wil je wel deelnemen aan een volgende Zeldzaam Mooi markt, je kunt altijd contact opnemen met Zeldzaam Mooi.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page