top of page

Tien jaar Zeldzaam Mooi Markten

Ruim tien jaar geleden kreeg ik (Ilse) de vraag van enkele deelnemers of ik niet een live event wilde gaan organiseren, om makers en bezoekers samen te brengen op een mooie en bijzondere locatie. Ervaring in organiseren had ik niet, zodoende dat ik de hulp en ervaring van Nynke van de Diezijn Leuk! Hip en Handgemaakt Markten uit Groningen inschakelde. Nynke leerde mij alles over het organiseren van markten met kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. De eerste markt die wij samen organiseerde was de Zeldzaam Mooi Markt op 21 mei 2013 in Schalkhaar. Een paar marktkramen in een weiland achter de speeltuin. Wij hadden een beetje reclame gemaakt en omdat wij dachten dat het niet zo heel groot zou zijn, hadden wij geen vergunning aangevraagd. Rond het middaguur was het zo enorm druk, dat zelfs de politie kwam vragen wat er aan de hand was. Auto's stonden links en rechts, kilometers lang, langs de provinciale weg geparkeerd, wat zorgde voor een verkeerschaos. Wij kregen een fikse waarschuwing.

Dit proefde naar meer en van één markt, gingen wij door met de organisatie van de volgende en de volgende markten. Inmiddels hebben wij honderden markten georganiseerd in de afgelopen tien jaren. Zo waren wij te gast op prachtige landgoederen, in leegstaande fabriekshallen, op kinderboerderijen en zelfs in de operationele brandweer kazerne in Deventer. Alle brandweer auto's waren buiten geplaatst, zodat de markt binnen in de kazerne plaats kon vinden. Ongelofelijk hoe wij dit in 2016 voor elkaar hadden gekregen en ja, de brandweer moest uitrukken voor een brand, waardoor het alarm afging in de kazerne tijdens de markt.

In de afgelopen tien jaren is er veel veranderd, maar het concept van de Zeldzaam Mooi Markten is altijd hetzelfde gebleven. Een markt met zeldzaam mooie producten van lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Alle producten zijn handgemaakt, zelfontworpen of in kleine oplages (lokaal) geproduceerd.

Inmiddels zijn er wat grijze haren en rimpels bijgekomen, maar nog steeds vol passie en met een fijn vast team organiseer ik samen de Zeldzaam Mooi Markten. Want een succesvolle markt organiseer je niet alleen, maar juist samen met je deelnemers, relaties en bezoekers.

Er zijn mooie samenwerkingen geweest, zo waren er bijvoorbeeld bloemschikken cursussen van Bloomon tijdens de markten. Zijn wij onderdeel geweest van de ZomerWelVaart in Groningen en (het allerbelangrijkste) hebben wij meerdere creatieve ondernemers zien uitgroeien tot een groot Nederlands bestaand merk of winkel. Daar ligt nog steeds onze passie het promoten en ondersteunen van kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers op Zeldzaam Mooi Markten.

Wat ooit begon als een verzamel website met kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers is inmiddels uitgegroeid tot ruim dertig Zeldzaam Mooi Markten per jaar op meer dan vijftien bijzondere locaties door heel Nederland met meer dan 2.500 verschillende deelnemers.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page