top of page

Een terugblik naar begin van dit jaar, stilzitten als ondernemer is lastig


Even een terugblik naar begin van dit jaar. Wij stonden aan de vooravond van een geweldig jaar (wie niet?) Onze agenda was in september 2019 al helemaal compleet en er zaten nog een paar extra evenementen in het vat. Een giga druk jaar zou 2020 worden met allemaal events op bijzondere locaties door heel Nederland. We maakten ons begin dit jaar nog zorgen of we het allemaal wel aan zouden kunnen, zoveel boekingen. Misschien moesten we een aantal relaties of locaties teleurstellen, omdat er echt niet veel meer ruimte was in onze agenda.


En je voelt hem al aankomen, daar ging een hele dikke, dikke, dikke streep doorheen na de persconferentie op 15 maart 2020. Onze kinderen van 4, 10 en 12 waren ineens thuis en het ene naar het andere telefoongesprek en email volgde. Deelnemers en relaties wilden graag weten wat ons beleid was. Konden ze hun geld terugkrijgen of kwamen er alternatieve data? Alle posters en flyers voor 2020 waren gedrukt en stonden hoog opgestapeld in onze opslag om verspreid te worden. Duizenden euro's aan drukwerk, het kon allemaal bij het oud papier... Vergunningen die in januari en februari al waren aangevraagd en waarvan de leges al betaald waren, werden ingetrokken door de gemeenten. Alle vaste lasten, zoals huur, verzekeringen en abonnementen liepen allemaal door en ineens waren er geen inkomsten meer. Een bedrijf wat je eigenhandig in de afgelopen 10 jaar hebt opgebouwd en succesvol is, kwam volledig tot stilstand, buiten je eigen schuld om. Er was geen stipje aan de horizon te bekennen. Geen vooruitzichten, geen alternatieve data, geen plan, niets...

De eerste weken na de persconferentie in maart sliep ik enorm slecht en als ik 's ochtends wakker werd, waren mijn eerste gedachten ''dit is toch niet echt, dit was toch een nachtmerrie, (de zin van 2020) Hoe dan?!? Het is werkelijkheid en COVID-19 is een feit''. Telefoongesprekken met de rechtsbijstandverzekering, advocaten en relaties volgden. Mijn personal trainer, waarvan ik dacht een goede verstandhouding mee te hebben, eiste dat ik het abonnement afkocht, want hij kon toch prima zijn trainingen blijven geven, ondanks de volledige lockdown en drie kinderen van 4, 10 en 12 met thuisonderwijs... Ik (Ilse) stond stijf van de stress en emoties.


Ook werden wij overladen met kaarten en lieve berichten van deelnemers en relaties en dat gaf ons hoop. De afdeling evenementen van de gemeente Nijmegen stuurde ons een handgeschreven kaart, met daarop heel veel sterkte in deze moeilijke tijd en crediteerde de leges voor 2020. Een van onze vaste deelnemers liet een prachtige bos bloemen op onze trouwdag bezorgen, een dag waarop wij honderden credit nota's hebben moeten versturen voor markten die waren afgelast door het kabinet. Een andere vaste deelneemster betaalde al haar facturen voor 2020, ook al zouden de evenementen niet doorgaan. Ze betaalde bewust, omdat wij het naar haar mening harder nodig hadden dan zij en omdat wij haar in het verleden zo geweldig hadden geholpen. Verjaardagen van de kinderen volgden, zonder bezoek en zonder gekke kinderfeestjes.


Stilzitten als ondernemer is erg lastig, dus tijd om boeken te lezen, podcasts te luisteren en inspireerde films te kijken. Persoonlijk blijven ontwikkelen en nog sterker worden in je vakgebied.


De herfst kwam en weer werden er extra maatregelen door het kabinet aangekondigd. Er ging een dikke streep door onze agenda voor het laatste kwartaal van 2020. Ik volgde een cursus DTP, om sneller te kunnen schakelen met drukwerk in de toekomst en waarin ik ook een stukje van mijn eigen creativiteit in kwijt kan. Weer las ik boeken, luisterde ik podcasts en keek ik films die mij inspireerde.De herfst ging en de winter is gekomen. Plannen voor de toekomst zijn gemaakt. Een mooie agenda voor 2021, alles staat in de startblokken. Een heel bedrijf ingepakt in de opslag, klaar om weer naar buiten te mogen. Met Zeldzaam Mooi hebben wij in de afgelopen tien jaren een prachtig netwerk opgebouwd met hele fijne deelnemers. Wij houden moed en hebben vertrouwen dat het over een tijdje echt wel weer mag, zonder al teveel strikte maatregelen en voorschriften. Intussen lezen wij ons helemaal suf, om jullie als bezoeker, deelnemer en relatie nog meer professionaliteit te bieden, daarover in een ander blog straks meer.


Een zeldzaam mooie groet, Rob & Ilse

* dit bericht bevat affiliaties

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page