top of page

Tips voor een zeldzaam mooi bezoek aan Deventer

Deventer is één van de oudste steden van Nederland, gelegen aan de rivier de IJssel, met een prachtige historie. En dat is werkelijk overal in de stad terug te vinden. Prachtige monumenten, mooie pleinen, oude musea maar ook volop gezelligheid voor wie lekker wil winkelen of genieten van een gezellig café of restaurant.


Ontdek de stad in je eigen tempo of tijdens een stadswandeling met een gids of met behulp van je eigen smartphone. Laat je rondleiden door het beroemde Bergkwartier en wandel over de Brink, door de Walstraat en langs de historische Bergkerk.

Een bezoekje aan de Deventer Koekwinkel kan niet ontbreken wanneer je in Deventer bent. Al meer dan 400 jaar wordt hier de wereldberoemde kruidkoek gebakken. Sinds 1958 is JB. Bussink gevestigd in de winkel op de Brink en tot op de dag van vandaag is hij de enige koekbakker die volgens een eeuwenoud geheim recept de echte Deventer koek bakt.

Leren, spelen, ontdekken en herontdekken doe je bij het Speelgoedmuseum in Deventer met de grootste speelgoedcollectie van Nederland voor jong en oud! Het museum bevindt zich in een 500 jaar oud pakhuis en sinds 1932 verbindt het museum verschillende generaties met afwisselende exposities. Je leert alles over speelgoed van vroeger en nu, leuk voor kinderen en jeugdsentiment voor volwassenen en spelen mag natuurlijk!

Juist de niet alledaagse winkels maken een dagje Deventer zo leuk, struin door de verschillende zijstraten en ontdek de vele verrassende, kleinschalige en eigenzinnige winkels. Van kleding tot wonen, van hobby tot multimedia, van boeken tot chocola, van stempels tot bordspellen, laat je verrassen!


In de vier historische panden, waarvan drie met elkaar verbonden in een spannende kruip door - sluip door constructie vindt je de unieke winkel Hoge Ramen. Zij hebben een ruim assortiment van kitch tot design, keuken accessoires, meubels, badkamer accessoires, cadeau, boeken, kleding, kinderspeelgoed, verrassende woondecoraties en nog heel veel meer!

Deventer heeft de oudste bibliotheek van Nederland en zelfs van West Europa. De Athenaeumbibliotheek is gebouwd in het jaar 1560 en beschikt over een collectie van ongeveer 350.000 boeken. Niet alleen de vele (historische) boeken kunnen interessant zijn, ook het gebouw ademt een rijke historie uit. In de studiezaal van de Athenaeumbibliotheek ben je (op afspraak) welkom voor het inzien van een bijzondere collecties en niet-uitleenbaar materiaal.

De Brink in Deventer is het monumentale en centrale plein in de binnenstad. Op het plein staat de Wilhelminafontein met het beeld van de Deventer stedemaagd. Dit beeld is geplaatst ter herinnering aan de aanleg van de waterleiding in de 19e eeuw. Aan de andere kant van het plein kan je het standbeeld van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer bekijken. Verder is het plein omringt door een ruim aanbod aan gezellige horecagelegenheden en terrassen.


Chicago Club heeft net haar deuren geopend aan de Brink in Deventer en is een allesomvattend concept. Een plek waar je je dagelijkse bezigheden achter je kunt laten, waar je kunt eten, kunt dansen en tegelijkertijd kunt genieten van live entertainment. Geniet van kleine gerechten op niveau zodat je van alles kunt proeven of waag jezelf aan de whiskey bar, geniet op jouw manier en moment!

De bijzondere Borstelwinkel moet je bezocht hebben als je in Deventer bent. De winkel bestaat al sinds 1860 en is de oudste winkel van Deventer. Je vindt er ontelbaar veel soorten borstels en bezems, deze zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Als je de winkel binnenkomt en de sfeer van vroeger proeft lijkt het net alsof de tijd heeft stilgestaan, een bijzondere beleving.

De creatieve hotspot van Deventer, het Havenkwartier moet je bezocht hebben. Het Havenkwartier is een karaktervol gebied waarin industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur, horeca, bouwen en wonen gecombineerd worden met een nog werkzame binnenhaven. Het Havenkwartier bestaat nu bijna 100 jaar en is de vestigingsplaats van ruim 90 ondernemers en organisaties. Daarnaast vinden er heel veel activiteiten plaats, van tentoonstellingen tot avontuurlijke concerten, van streekmarkten tot festivals, van workshops tot theatervoorstellingen.


Valencia, de beachclub voor iedereen bevindt zich in het Havenkwartier en is de locatie voor een heerlijke mediterrane lunch, borrel of diner. Warme en koude gerechtjes, tapas, plus de mooiste wijnen en cocktails. Een oesterdagje en bubbelen met vrienden? Pizzaatje eten met de kids? Valencia heeft het allemaal. Ook is het de perfecte locatie voor bijvoorbeeld een bruiloftsfeest, 21-diner, zakelijk diner of baby shower. Kortom, dé locatie voor een onvergetelijke ervaring.

Voor wie al eens op de Zeldzaam Mooi Markt in Deventer is geweest is al bekend met het Worpplantsoen, maar wist je ook dat het Worpplantsoen het oudste stadswandelpark van Nederland is? Al sinds 1578 was het gebied langs paden en wegen beplant met bomen en in 1699 werd voor het eerst melding gemaakt van een plantage (park) aan de IJsseloever van Deventer.


Vanuit de stad is het Worpplantsoen bereikbaar met een veerpontje over de rivier de IJssel en is het de perfecte locatie voor een wandeling, picknick of zelfs barbeque.


Al tien jaar lang is het Worpplantsoen de ideale locatie als thuisbasis voor de Zeldzaam Mooi Markt in Deventer. Volgend jaar (16 juli 2023) viert de Zeldzaam Mooi Markt zelfs haar tienjarig jubileum in het Worpplantsoen!

Dit blog is geschreven door Jette Venne

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page